Βρετανία: «Επιδημία μετατραυματικού στρες» απειλεί γιατρούς και νοσηλευτές - Free Sunday
Βρετανία: «Επιδημία μετατραυματικού στρες» απειλεί γιατρούς και νοσηλευτές
Σε εποχή πανδημίας, οι στρατιώτες πρώτης γραμμής κινδυνεύουν περισσότερο

Βρετανία: «Επιδημία μετατραυματικού στρες» απειλεί γιατρούς και νοσηλευτές

Το σύστημα Υγείας στη Βρετανία αντιμετωπίζει κίνδυνο μιας «μελλοντικής κρίσης ψυχικής υγείας» μεταξύ των χιλιάδων εργαζομένων του, διαπιστώνει η κυβέρνηση, την ώρα που το νοσηλευτικό προσωπικό πασχίζει να ανακόψει την πορεία της επιδημίας κορονοϊού.

Διακομματική ομάδα πολιτικών έθεσε στο Κοινοβούλιο το ζήτημα της ψυχικής υγείας γιατρών νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων, επικαλούμενη της προειδοποιήσεις της Εταιρείας Ψυχολογίας και του Ιατρικού Συλλόγου της χώρας.

«Οι εργαζόμενοι Υγείας είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουν τον θάνατο, όχι όμως στο να βλέπουμε πολλούς ανθρώπους να πεθαίνουν και να πεθαίνουν χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αυτό θα προκαλέσει πολλά συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και τραύματος» είπε στο BBC ο Δρ Άντριου Μελοντίνσκι, αρμόδιος για θέματα ψυχικής Υγείας στον Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο.

Οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση της πανδημίας εκτίθεται σε κινδύνους που δεν απασχολούν τον γενικό πληθυσμό -την απώλεια ασθενών, τα κρούσματα μεταξύ συναδέλφων, το συνεχές άγχος και η υπερκόπωση, αλλά και η συνεχής συνύπαρξη με τον ιό.

«Αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο μιας μελλοντικής κρίσης ψυχικής υγείας και μιας γενιάς σε συνεχή υπερκόπωση» είπε η Κάθριν Σκοτ, διευθύντρια πολιτικής στη Βρετανική Εταιρεία Ψυχολογίας.

«Αν δράσουμε τώρα με ένα σχέδιο που εστιάζει στην πρόληψη και την περίθαλψη μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο του ψυχικού τραύματος» τόνισε.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε στο BBC πως η κυβέρνηση συμμερίζεται τις ανησυχίες και προσφέρει ήδη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για τους εργαζομένους του NHS, του βρετανικού ΕΣΥ.

Διατέθηκε επίσης κονδύλι 5 εκατ. λιρών για χρηματοδότηση ΜΚΟ όπου μπορούν να απευθύνονται όσοι το χρειάζονται. Ακόμα, το αγγλικό NHS συνεργάζεται με τις εταιρείες Headspace, UnMind και Big Health για τη διάθεση «δωρεάν εφαρμογών ψυχικής υγείας για το NHS και το προσωπικό φροντίδας».

Η Λίσα Κάμερον, βουλευτής του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας, η οποία υπογράφει την ερώτηση βουλευτών προς τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ, επέμεινε ότι η προστασία της ψυχικής υγείας είναι εξίσου σημαντική με άλλα μέτρα προστασίας όπως οι μάσκες και τα γάντια.

Όπως προειδοποίησε, «αν αποτύχουμε τώρα, το προσωπικό πρώτης γραμμής και οι κοινότητές τους θα ζουν με τις ψυχολογικές επιπτώσεις του κορονοϊού για δεκαετίες».