Covid-19: Δεκάδες υποψήφια εμβόλια, πράσινο φως για δοκιμές - Free Sunday
Covid-19: Δεκάδες υποψήφια εμβόλια, πράσινο φως για δοκιμές

Covid-19: Δεκάδες υποψήφια εμβόλια, πράσινο φως για δοκιμές

Τουλάχιστον τέσσερις κλινικές δοκιμές Φάσης Ι για εμβόλιο κατά της πνευμονίας Covid-19 βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή έχουν λάβει έγκριση σε όλο τον κόσμο, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα υποψήφια εμβόλια που αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο είναι τουλάχιστον 70.

Την Τετάρτη το γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Εμβολίων, άναψε πράσινο φως για την έναρξη δοκιμών του εμβολίου της Biontech, το οποίο όπως και πολλά ακόμα πειραματικά εμβόλια βασίζονται στη νέα τεχνολογία του RNA. Τα εμβόλια αυτά, που μέχρι σήμερα δεν έχουν εγκριθεί για χρήση στον άνθρωπο, δεν περιέχουν αντιγόνα αλλά μόνο μόρια γενετικού υλικού, κάτι που επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία σχεδιασμού του εμβολίου.

Το Ινστιτούτο επισημαίνει ότι πρόκειται για το τέταρτο υποψήφιο εμβόλιο παγκοσμίως για το οποίο δίνεται έγκριση για την έναρξη κλινικών δοκιμών. 

Το Ινστιτούτο έδωσε έγκριση για την πρώτη φάση κλινικών δοκιμών επί 200 υγιών ατόμων ηλικίας από 18 έως 55 ετών.

Το Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι η δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου θα αφορά άτομα με μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης και σοβαρά περιστατικά προσβολής από τον κορονοϊό.

Οι δύο πρώτες φάσεις των κλινικών ελέγχουν εξετάζουν κυρίως την ασφάλεια του υποψήφιου φαρμάκου, ενώ η αποτελεσματικότητα εξετάζεται στην τρίτη, μεγαλύτερη φάση, η οποία συνήθως διαρκεί πολλούς μήνες.

Επίσης την Πέμπτη, ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε την έναρξη δοκιμών για το δικό της υποψήφιο εμβόλιο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 30 εκατ. ευρώ από τη βρετανική κυβέρνηση.

Δοκιμές έχουν ήδη ξεκινήσει στις ΗΠΑ για εμβόλιο RNA της εταιρείας Modena, καθώς και στην Κίνα για εμβόλιο του Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας του Πεκίνου που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την κινεζική CanSino Biologics.

Εκτός από το εμβόλιο της Biontech, στη Γερμανία αναμένεται να αρχίσουν σύντομα και οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου της CureVac, η οποία κέρδισε χρηματοδότηση 80 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν έγινε αντιληπτό ότι η κυβέρνηση Τραμπ επιχείρησε να εξασφαλίσει αποκλειστική συμφωνία.

Roche: Θα περιμένουμε μέχρι το τέλος του 2021

Σε μια άλλη εξέλιξη την Τετάρτη, ο διευθύνων Σύμβουλος της ελβετικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Roche με έδρα τη Ζυρίχη Σέβεριν Σβαν εκτίμησε ότι ο χρονικός ορίζοντας των 12 έως 18 μηνών είναι φιλόδοξος, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν. Συνήθως χρειάζονται χρόνια για να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο. Δυστυχώς, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι κανένα εμβόλιο δεν θα είναι διαθέσιμο πριν από το τέλος του 2021, δήλωσε ο Σβαν.

Ο επικεφαλής της ελβετικής εταιρείας έχει ασκήσει έντονη κριτική για τα τεστ που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα στην αγορά για να αποδείξουν ανοσία στον κορονοϊό. Υπάρχουν χιλιάδες κορονοϊοί και η δυσκολία έγκειται στην αναγνώριση του σωστού. Αυτό απαιτεί εκτεταμένες σειρές δοκιμών και ελέγχων καταλληλότητας. «Είναι ηθικά πολύ αμφίβολο να τίθενται σε κυκλοφορία τέτοια σκευάσματα», δήλωσε ο Σβαν.

Η Roche σχεδιάζει να θέσει στην κυκλοφορία έως τις αρχές Μαΐου  ένα τεστ αντισωμάτων κατά του κορονοϊού και από τον Ιούνιο να διαθέτει έναν οκταψήφιο αριθμό τέτοιων τεστ κάθε μήνα.