Κορονοϊός: Τι συμβαίνει τελικά με τα τεστ; - Free Sunday
Κορονοϊός: Τι συμβαίνει τελικά με τα τεστ;
Θα πρέπει να πηγαίνουμε για τεστ μόνο αν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουμε κάποια συμπτώματα.

Κορονοϊός: Τι συμβαίνει τελικά με τα τεστ;

Σε μια ιδιαίτερα σημαντική κίνηση προχώρησε η κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρουσιάστηκαν από διαγνωστικά εργαστήρια και κλινικές, που χρέωναν πολύ υψηλές τιμές για τεστ κορονοϊού. Έτσι, θεσμοθέτησε τις υψηλότερες τιμές με τις οποίες μπορεί ένα εργαστήριο να χρεώνει τους πολίτες που θέλουν να κάνουν τη συγκεκριμένη εξέταση.

Όμως η κίνηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά των εργαστηρίων, έτσι πολλά από αυτά είναι πιθανό να σταματήσουν να κάνουν τεστ.

Θα πρέπει, λοιπόν, καθένας μας να είναι πολύ προσεκτικός όταν θα επιλέξει το εργαστήριο στο οποίο θα πάει για να εξεταστεί, καθώς, όπως σημειώνουν εκπρόσωποί τους, υπάρχει κίνδυνος να γίνονται «εκπτώσεις» στη διαδικασία.

Τι θα πρέπει να προσέχουμε:

1. Δεν θα πρέπει να πηγαίνουμε για τεστ απλώς επειδή έχουμε άγχος ότι μπορεί να έχουμε προσβληθεί από κορονοϊό. Μόνο αν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουμε κάποια συμπτώματα σπεύδουμε. Σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχει σημαντική διασπορά του ιού δεν είναι δύσκολο πηγαίνοντας σε μια δομή υγείας να κολλήσουμε εκεί.

2. Καλό είναι να γνωρίζουμε τι μηχάνημα (αντιδραστήριο) χρησιμοποιείται, είτε πρόκειται για μοριακό έλεγχο, όπου χρειάζονται περίπου 24 ώρες για να μάθουμε το αποτέλεσμα, είτε για rapid test (γρήγορο τεστ), το οποίο μας δίνει αποτέλεσμα σε 30 λεπτά.

3. Καλό είναι πρώτα να απευθυνθούμε σε έναν γιατρό, ο οποίος και θα μας συστήσει ένα εργαστήριο το οποίο θα διαθέτει πιστοποιημένα αντιδραστήρια.

4. Αν ένα rapid test βγει θετικό, πρέπει να γίνει και μοριακός έλεγχος για επιβεβαίωση. Βεβαίως, το βασικό είναι η απομόνωσή μας και η ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

5. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η αξιοπιστία του rapid test απέχει από την αξιοπιστία των μοριακών ελέγχων. Κάποιοι σημειώνουν ότι ακόμη και το καλύτερο γρήγορο τεστ είναι αξιόπιστο το πολύ κατά 90%.

6. Μεγάλη προσοχή! Δεν επιτρέπεται στα φαρμακεία να κάνουν τεστ!