Σε ελεύθερη πτώση οι γεννήσεις στην Ελλάδα - Free Sunday
Σε ελεύθερη πτώση οι γεννήσεις στην Ελλάδα

Σε ελεύθερη πτώση οι γεννήσεις στην Ελλάδα

Τα μνημόνια και η οικονομική ανασφάλεια έχουν προκαλέσει πρωτοφανή μείωση στις γεννήσεις στην πατρίδα μας, με τις ετήσιες γεννήσεις να μην ξεπερνούν πλέον τις 75.000-80.000, καταγράφοντας πτώση κατά 30% από το 2005, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Σαλάκος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού. 

Παράλληλα, ανησυχητική αύξηση καταγράφουν οι παλίνδρομες κυήσεις και λόγω της μεγαλύτερης ηλικίας τεκνοποίησης των γυναικών και λόγω του αυξημένου ποσοστού θρομβοφιλίας στον ελληνικό πληθυσμό. Μαζί με τις γεννήσεις έχουν μειωθεί και οι αμβλώσεις, γεγονός που δείχνει ότι οι Ελληνίδες δεν χρησιμοποιούν πια την άμβλωση ως αντισυλληπτική μέθοδο. 

Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το 54% των έφηβων κοριτσιών δεν χρησιμοποιεί καμία αντισυλληπτική μέθοδο, με το 73% των κοριτσιών και των αγοριών ηλικίας 14 ετών να έχουν κάποιου είδους σεξουαλική ζωή. Όμως, ακόμη και σήμερα, η ελληνική οικογένεια δεν μιλά ανοιχτά γι’ αυτά τα θέματα, διαιωνίζοντας τις προκαταλήψεις προηγούμενων δεκαετιών και ωθώντας τη νέα γενιά να μένει μετεξεταστέα στο σοβαρό ζήτημα της αντισύλληψης. 

«Παράθυρο» στην ενημέρωση για όλα τα θέματα της αντισύλληψης και του οικογενειακού προγραμματισμού ανοίγει το νέο site της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας. Το νέο site με την επωνυμία www.prosexo.gr δίνει πληροφορίες και απαντήσεις σε ερωτήματα νέων και γονιών, όπως εξηγεί ο Ευθύμης Δεληγεώρογλου, καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας / Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας, ειδικός παιδογυναικολόγος και διευθυντής της Β΄ Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αρεταίειο». Στην Ελλάδα, παρ’ ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα για τις τεχνητές εκτρώσεις, εκτιμάται πως ο ετήσιος αριθμός τους δεν ξεπερνά τις 100.000, με τις 25.000 να αφορούν νεαρά κορίτσια μικρότερα των 16 ετών. 

Δυστυχώς, τα ελληνόπουλα παραμένουν αδιάβαστα σε ό,τι αφορά τις αντισυλληπτικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται ευρέως σε άλλες χώρες, όπως το αντισυλληπτικό χάπι, που εδώ το χρησιμοποιεί λιγότερο από το 4% του γυναικείου πληθυσμού, ενώ το εμπιστεύεται το 45% των Ευρωπαίων γυναικών. 

Άλλες διαδεδομένες μέθοδοι αντισύλληψης, όπως το διαδερμικό αυτοκόλλητο, η ενέσιμη αντισύλληψη, ο κολπικός δακτύλιος, το κολπικό διάφραγμα και το τραχηλικό κάλυμμα, έχουν μικρή έως μηδαμινή χρήση στη χώρα μας, με τη συχνότερα χρησιμοποιούμενη αντισυλληπτική μέθοδο στους εφήβους να παραμένει η διακοπτόμενη συνουσία. Δεύτερο σε σειρά ακολουθεί το ανδρικό προφυλακτικό.